Cykelskærme | Find den ultimative cykelskærm

Guide: Identificer den ultimative cykelskærm til din cykel-model


Cykelskærme er et uundværligt tilbehør til din cykel. Bagskærmen beskytter dig mod at blive tilsnavset som følge af skidt, regn og mudder, som sprøjter op på dig, mens du cykler, og forskærmen beskytter dig mod at få mudder og skidt i ansigtet, som potentielt kan reducere din sigtbarhed og føre til farlige situationer. Ikke nok med dét, så beskytter cykelskærme også din cykels komponenter, hvilket kan forlænge levetiden af cyklen og føre til færre reparationer og dermed penge sparet. Kort sagt er cykelskærme enormt vigtige og har mange fordele. 

Men hvordan vælger du den rette cykelskærm til din cykel? Cykelskærme er nemlig ikke bare cykelskærme. De kan have forskellig bredde, være lavet af forskellige materialer og meget andet. Derfor vil vi i denne guide forsøge at hjælpe dig med, hvordan du identificerer den ultimative cykelskærm til lige præcis din cykelmodel.

Læs mere

Guide til skoovertræk | Hold dine fødder tørre

Guide: Hold dine cykelsko tørre med skoovertræk

At holde dine fødder varme, tørre og ventilerede, når du cykler, er vigtigt. Vores fødder er nemlig afgørende for vores overordnede komfort og veltilpashed. Er vores fødder kolde, fryser vi næsten med garanti også resten af kroppen, mens for varme fødder kan føre til overophedning. Det skyldes, at fødderne spiller en vigtig rolle i at regulere vores kropstemperatur og derfor har stor indvirkning på vores generelle sundhed og velvære. 

Når du cykler, så er dine fødder særligt udsatte og sårbare. Cykler du eksempelvis i sne, regn eller slud, er dine fødder tæt på jorden og derfor i stor risiko for at blive våde, da regndråber og sne nemt kan sprøjte op på fødderne. Når først dine fødder er våde, bliver de hurtigt kolde på grund af den vind, du skaber, når du cykler. 

Der findes heldigvis en enkel og nem måde at komme problemet til livs på - nemlig ved hjælp af et skoovertræk. Men hvad er et skoovertræk egentlig? Hvilken slags skal du vælge? Og er der andre fordele ved at bruge et skoovertræk når du cykler? Det, og meget mere, vil vi komme nærmere ind på i denne guide. 


Hvad er et skoovertræk?

Et skoovertræk er en beklædningsgenstand, der bruges til at dække dine cykelsko og dine fødder, når du cykler. Der findes dog også modeller, som kan bruges til almindelige sko. 

Der findes mange forskellige slags skoovertræk. De kan være lavet af forskellige materialer, have forskellig størrelse og have forskellige egenskaber. Nogle skoovertræk har eksempelvis gode isolerende og vandafvisende egenskaber, mens andre kan have fokus på at ventilere dine fødder. Endelig er der også skoovertræk, som kan benyttes til at forbedre aerodynamikken, når du cykler. 

Den type skoovertræk, du skal vælge, afhænger derfor fuldstændig af, hvilke vejrforhold du venter at støde på, når du cykler, samt hvad dine mål og ønsker er med skoovertrækket.


Hold dine cykelsko tørre og varme om vinteren

Hvis du er en entusiastisk cyklist eller pendler, som cykler året rundt, også om vinteren, kan du med fordel vælge et skoovertræk som hjælper med at holde dine cykelsko tørre og dine fødder varme. Her bør du vælge et skoovertræk, som er lavet af kraftige materialer som fx neopren, der har gode isolerende egenskaber.

Om vinteren er der stor risiko for, at dine cykelsko bliver våde, når sne og slud sprøjter op. Det kan føre til, at dine fødder bliver nedkølet, og du bliver kold. Derfor er det også en fordel, at du vælger et skoovertræk, som udover at være varmeisolerende, også har vandafvisende egenskaber. Det kan også være en fordel at vælge et skoovertræk, som har velcrolukning og/eller forseglende lynlås, så du bedre kan holde vand ude. Et skoovertræk er derfor et godt supplement til dit øvrige regntøj, hvis du ønsker at holde dine cykelsko tørre.


Dine fødder kan også blive våde om sommeren

Som vi alle ved, er der absolut ingen garanti for, at der ikke kommer regn, bare fordi kalenderen siger juni eller juli. Tværtimod er det snarere reglen end undtagelsen, at der også falder betydelige mængder nedbør om sommeren. Så selvom du primært cykler i sommerhalvåret, er der stadig risiko for, at du får våde fødder. 

Til gengæld er graderne markant højere om sommeren, så du har ikke brug for et skoovertræk, som er meget varmeisolerende. Det vil nemlig bare føre til, at dine fødder bliver svedige og evt. overopheder. Om sommeren skal du derfor bruge et skoovertræk, som er vandafvisende, men uden ekstra foring og isolering. Du kan også vælge at købe et tåcover i stedet, som er et skoovertræk, der kun dækker den forreste del af dine cykelsko. Dermed er størstedelen af dine cykelsko stadig godt garderet mod vand og vind, men uden at dine fødder er i risiko for at blive for varme. 


Skoovertræk kan mere end at holde dine cykelsko tørre

Det primære formål med at iføre sine cykelsko et skoovertræk under cykling er at beskytte dem mod vand, sne, skidt og snavs og holde dine fødder tørre og varme. Men et skoovertræk har faktisk også andre fordele, som er værd at nævne. 

Skoovertræk kan nemlig også bruges til at forbedre aerodynamikken ved at glatte overgangen mellem sko og ben. Derfor er skoovertræk ofte brugt til konkurrencer eller på længere træningsruter. 


Skoovertræk til kvinder og mænd – er der forskel?

Der er som udgangspunkt ikke en betydelig forskel mellem skoovertræk til kvinder og skoovertræk til mænd. De fleste skoovertræk er nemlig designet til at passe til de fleste skostørrelser og -former, så de kan bruges til både kvinder og mænd. 

Der kan dog være forskel på fx design og farver, hvor nogle producenter forsøger at appellere mere til kvinder eller til mænd, på den måde de designer deres skoovertræk. Dette har dog ingen indflydelse på skoovertrækkets funktion og beskyttelse mod vejret. 

Når du går på udkig efter et skoovertræk til at holde dine cykelsko tørre, er det vigtigste derfor at finde et overtræk, der passer godt til lige præcis dine fødder og cykelsko. Du bør fokusere på, hvilke funktioner skoovertrækket skal have, alt efter hvad du forventer at bruge det til.

 

Find de optimale cykelstrømper med vores guide

Guide: Find dine optimale cykelstrømper

I enhver cykelentusiasts garderobe bør der være et godt udvalg af forskellige kvalitetscykelstrømper. Cykelstrømper til kvinder og mænd er en lige så vigtig beklædningsgenstand som cykelbukser og -tights, -handsker, cykelsko, regntøj og solbriller. Cykelstrømper er nemlig med til at holde dine fødder tørre og forhindre, at sveden bliver klam og ubehagelig. Cykelstrømper beskytter desuden også mod friktion og er en absolut nødvendighed under varmt vejr, hvor der kan være risiko for overophedning. 

Men hvordan finder du de mest optimale cykelstrømper til lige præcis dig og dit behov? Det vil vi forsøge at hjælpe dig med i denne guide.


Hvorfor ikke bare bruge almindelige strømper?

Før vi dykker ned i, hvad der karakteriserer et par gode cykelstrømper, er det vigtigt først at slå fast, hvorfor du ikke bare bør bruge et par almindelige bomuldsstrømper, når du cykler. Det kan nemlig være fristende bare at tage sine hverdagsstrømper på og spare pengene, men det er altså ikke en særlig god idé. 

Bomuldsstrømper har nemlig tendens til at absorbere sved (frem for at transportere sveden væk fra huden). Det kan føre til, at dine fødder forbliver fugtige og ubehagelige og øge risikoen for friktion, blærer og ikke mindst lugt af sure tæer. Derudover er almindelige bomuldsstrømper ikke åndbare, så når du giver den gas på cyklen og sveder, er der risiko for, at du overopheder – særligt under varme forhold. 


Vores fødder er vigtige

Vores fødder spiller en central rolle, når det kommer til temperaturregulering af hele vores krop. Du kender det sikkert godt: når vores fødder er kolde, fryser vi som regel, og når vores fødder er meget varme, er hele vores krop det som regel også. Vores fødder fungerer med andre ord som en vigtig del af kroppens samlede temperatur-reguleringsmekanismer. Og lige præcis derfor bør du altid bruge cykelstrømper, når du cykler.


Cykelstrømper til vinter og sommer

Cykelstrømper til kvinder og mænd er ikke bare cykelstrømper. Der findes nemlig både cykelstrømper til sommer (tynde svedtransporterende materialer) og cykelstrømper til vinter (uld for bedre at holde på varmen). Og så findes der cykelstrømper, som kan bruges til begge dele.


Sommer-cykelstrømper

Hvis du primært cykler om sommeren, kan du med fordel vælge at købe sommer-cykelstrømper. Sommer-cykelstrømper er typisk lavet af lette, tynde materialer, som er åndbare, og som for det meste er lavet af fugttransporterende fibre. Sommer-cykelstrømper har primært fokus på at lede varme, fugt og sved væk fra dine fødder og sørge for, at du ikke overopheder. 


Vinter-cykelstrømper

Vinter-cykelstrømper er derimod typisk lavet af uld for bedre at holde på varmen, som fx merinould. Merinould er kendt for sin utrolige blødhed (uden at kradse) og for at være både fugtigheds- og temperaturregulerende, så du bliver holdt varm i koldt vejr. Derudover har merinould også en utrolig lav vægt og har antibakterielle egenskaber.  

Det er også vigtigt, at vinter-cykelstrømper har isolerende egenskaber, men samtidig konstrueret på en sådan måde, at der er luftlommer, som fremmer luftcirkulationen. 

Hvis du er på udkig efter cykelstrømper, som kan bruges både om sommeren og om vinteren, er cykelstrømper af merinould et oplagt valg pga. deres temperaturregulerende egenskaber, som gør, at de holder dig varm i koldt vejr og køligere i varmt vejr. 


Cykelstrømper til indendørs- og udendørscykling

Der er ikke kun forskel på vinter- og sommer-cykelstrømper, men også på om dine cykelstrømper primært skal bruges til indendørstræning (fx derhjemme eller i fitnesscenteret), eller om de skal bruges til cykling udenfor. 


Indendørscykling

Generelt kan man sige, at cykelstrømper, som primært skal bruges indendørs, skal have en let vægt, være åndbare og have lidt eller slet ingen polstring. Det skyldes, at indendørscykling oftest foregår under tempererede forhold, hvor der er et mindre behov for varmeisolering. 

Den mindre grad af polstring skyldes, at cykling indendørs på en stationær cykel typisk ikke involverer så meget bevægelse og friktion som udendørscykling, da du cykler i en fast position på cyklen og derfor ikke behøver dreje eller vippe cyklen som ved udendørscykling. Det manglende terræn gør også, at der ikke er hverken ujævne overflader, sving eller stigninger at tage højde for og derfor behov for mindre bevægelse. 


Udendørscykling

Cykelstrømper til udendørscykling skal typisk have en bedre isolering, polstring og beskyttelse, da udendørscykling udsætter fødderne for skiftende vejrforhold, som fx kulde og nedbør – særligt i Danmark. Det skal dine udendørscykelstrømper kunne håndtere, hvorfor fugtighedsstyring og isolering er vigtigt. Derudover er det også vigtigt at cykelstrømper til udendørscykling er holdbare, da de vil blive udsat for mere slid fra vejr og vind end cykelstrømper som bruges indendørs. 


Find de bedste cykelstrømper til dig

Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvad der karakteriserer et par gode cykelstrømper. Nu er spørgsmålet så bare, hvordan du finder de bedste cykelstrømper til dig. 

Først og fremmest bør du altid vælge kvalitetscykelstrømper fra anerkendte mærker, så du er sikker på, at de er lavet af gode materialer og er modstandsdygtige og holdbare. 

Dernæst bør du se på, om du primært cykler indendørs eller udendørs – eller begge dele. Cykler du kun om sommeren, eller cykler du også om vinteren? Dette har nemlig alt sammen indflydelse på, hvordan du vælger de bedste cykelstrømper. 

For de flestes vedkommende vil et par gode cykelstrømper i merinould fra en anerkendt producent som fx Assos, Castelli eller MegMeister være et godt valg, da de kan bruges til både indendørs- og udendørscykling samt både under varme og kolde forhold.

Se hele udvalget af cykelstrømper lige her, udvalget bliver løbende opdateret

 

Skab god hjemmetræning med en hometrainer

Guide: Skab den bedste hjemmetræning

Hjemmetræning bliver mere og mere populært – og med god grund. Hjemmetræning kan nemlig være meget tidsbesparende, da det eliminerer behovet for at fragte sig selv frem og tilbage til fitnesscenteret. Det kan være en fordel, hvis du både har arbejde, børn og andre aftaler og pligter, der skal passes i en travl hverdag. Udover at være tidsbesparende har hjemmetræning også den fordel, at det giver en høj grad af fleksibilitet. Du kan træne når du vil, da du ikke er afhængig af træningscenterets åbningstider. 

Derfor vil vi i det følgende komme nærmere ind på, hvordan du skaber den bedste hjemmetræning.


Mange forskellige former for hjemmetræning

Hjemmetræning kommer i mange forskellige former og størrelser og kan omfatte alt fra styrketræning og konditræning til yoga og aerobic. For rigtig mange mennesker er konditræning det primære mål. Her kan det enten handle om at holde sig i form eller forbrænde ekstra kalorier – eller begge dele. Nogen dyrker også konditræning på et mere seriøst plan for at præstere bedre til konkurrencer. Hvis dit mål med din hjemmetræning er bedre kondition, findes der et væld af muligheder for hjemmetræningsudstyr som fx løbebånd, motionscykler, romaskiner og hometrainere. 

Særligt sidstnævnte, hometrainer, er en genial løsning, hvis du ønsker at træne hjemme uden at skulle investere i dyre træningsmaskiner eller rydde stuen for at få plads til udstyret. En hometrainer er nemlig både nem at bruge, pladsbesparende, og så er den billigere end meget andet motionsudstyr, men mindst lige så effektiv. 

En hometrainer er særligt smart for dig, som cykler udenfor i fritiden, men det er ikke en forudsætning for at få stor gavn og glæde af en hometrainer. 

I det følgende vil vi dykke mere ned i, hvordan du skaber den bedste hjemmetræning med en hometrainer.


Hvordan virker en hometrainer?

Hvad er en hometrainer, og hvordan virker en hometrainer, tænker du måske. En hometrainer er faktisk utrolig simpel. En hometrainer kan nærmest betegnes mere som en form for tilbehør til din cykel end som en egentlig træningsmaskine. En hometrainer er nemlig en form for ”stativ”, som konverterer din almindelige cykel til en stationær cykel, så den kan bruges indenfor. Man kan på mange måder sige, at en hometrainer laver din egen cykel om til en motionscykel, men den fylder til gengæld mindre og er også typisk billigere. 

Der findes to typer af smart-trainers (1. Wheel-On' Smart Trainers og 2. Direct-Drive). Wheel-On fungerer ved,at du monterer din cykel på stativet ved at placere baghjulet i en rulle og fastgøre forhjulet til en holder. Når baghjulet på din cykel kommer i kontakt med rullen, skabes der modstand og simulerer cykling på en vej. Ved Direct-Drive monterer du kassetten direkte på hometraineren, og fastspænder cyklen på den. 

Når du bruger en hometrainer, vil det på mange måder føles ligesom at cykle normalt på din cykel udenfor – bare indenfor i varmen i dit eget hjem. Du kan skifte gear på din cykel for at tilpasse modstanden og rigtig mange hometrainere har forskellige tilslutningsmuligheder via Bluetooth og ANT+ til træningsapps eller cykelcomputere, så du kan få adgang til data som fx hastighed, distance og watt eller sågar deltage i cykelløb med andre i realtid. 


Gør det sjovt og udfordrende at træne med en hometrainer

For at skabe den bedste hjemmetræning med en hometrainer, er det vigtigt at du er motiveret. Du skal have lyst til at bruge din hometrainer – det skal ikke være en træls pligt. Din hjemmetræning skal helst være noget, som motiverer dig og som du synes er sjovt og udfordrende. 

Derfor anbefaler vi, at du finder en dedikeret træningsplads til din hometrainer i dit hjem og skaber en motiverende atmosfære, fx ved hjælp af musik, tv eller andet som gør træningen sjov. Det skal helst også være et sted, som er godt ventileret og har tilstrækkelig belysning. 


Bestig Mont Ventoux hjemme i stuen

Det særligt smarte ved hometrainers er, at mange modeller er udstyret med et væld af teknologi, som kan bidrage til at gøre din træning sjovere og mere underholdende. 

Hometrainer-teknologi kan fx inkludere ATN+ eller Bluetooth-tilslutning, som gør det muligt for dig at forbinde din smartphone, tablet eller computer til hometraineren. Hvorfor er det smart? Jo, det er smart, fordi det giver dig et utal af muligheder for at skabe en træning, som ikke bare er hård og udfordrende, men også sjov og spændende! Du kan nemlig få din hometrainer til at ”tale sammen” med forskellige træningsplatforme- og apps som fx Zwift, som giver dig mulighed for at deltage i virtuelle cykelløb med andre motionister. Du kan også køre alene og udforske spændende og kendte cykelruter som fx Alpe D’huez eller Mont Ventoux. 


Vælg den perfekte hometrainer for dig

Der findes mange forskellige hometrainers, så hvordan skal du vælge den perfekte hometrainer for dig? Som udgangspunkt anbefaler vi, at du holder dig fra de helt billige discountmodeller, men du behøver heller ikke investere i de dyre topmodeller, medmindre du er en ekstremt dedikeret cykelentusiast. 

De fleste vil sagtens kunne ”nøjes” med en hometrainer i mellemprisklassen fra fx Wahoo, som laver nogle utrolige gode hometrainers til priser, hvor de fleste kan være med. Wahoo KICKR er en af de mest populære modeller, som har en høj kvalitet og masser af teknologiske muligheder, for at skabe en god hjemmetræning.

1 2 3 4 5 ... 7 Næste