Skrevet af Mathias Jensen

Vælg den rigtige elcykel første gang!

Jeg ved ovenstående lyder simpelt, men med 3 elcykler bagved mig og det faktum, at jeg har været ude at prøve i omegnen af 20 elcykler, så kommer her mine tanker når du skal købe elcykel for første gang.

Læs mere

12 mdr. stor test med elcykel, men først valg af cykel

 

Elcykel til dagligt brug

Som overskriften lyder, vil jeg over de næste 12 mdr. fortælle om en dagligdag med elcykel. Jeg skifter simpelthen vores Seat Mii bybil ud med en havelåge :) Jeg arbejder på Skejby Sygehus AUH og bor i Solbjerg, så turen hver vej er på ca. 20 km. Og det bringer mig til den første overvejelse, da den rigtige elcykel skal vælges.

Rækkevidde

For mig var det vigtigt at jeg kunne køre frem og tilbage uden at skulle lade cyklen op, således at jeg kunne holde ladningen til derhjemme. De fleste producenter er ret optimistiske med deres rækkevidde, derfor ville jeg gerne have lidt buffer, så målet var min. 70km på en opladning (det har senere vist sig at opgivningerne faktisk er ret pålidelige, men mere om det senere).

Vi har i familien tidligere haft en elcykel, en citybike-lignende model. Den prøvede jeg et par gange, men fandt ud af, at når jeg kørte på elcyklen igennem Århus, så fik jeg ondt i ryggen ret hurtigt. Derfor var min næste vigtige overvejelse:

Kørestilling

Hvis jeg ikke havde prøvet den gamle citybike elcykel, så havde jeg nok slet ikke tænkt over hvor vigtigt det er at have den rette sidestilling. Jeg har brug for at sidde med forholdsvis ret ryg, det udelukker hurtigt de mange smarte citybikes, mountainbikes osv. Mit råd til jer er at tage ud til Jensencykler og prøve cyklerne, inden I køber. Så er I sikre på at I får købt en cykel, som I kan trives på.

Den citybike vi havde, havde motoren ved baghjulet. Jeg har sidenhen fundet ud af, at motoren kan sidde ved forhjulet men også i selve kranken, også kaldet centermotor. Den elcykel vi havde tidligere, hvor motoren sad bagpå, havde den udfordring, at kæden ofte gik i stykker. Jeg ved ikke om det var et problem på lige vores cykel, men jeg har læst mig til, at andre også har oplevet dette problem. Et andet problem med den gamle cykel, som i øvrigt ikke var en billig cykel (jeg mener at den kostede 18.999 kr. i 2015), er at når man løb tør for batteri, så kunne cyklen nærmest ikke køre ved almindelig pedalkraft. Den var så hård at træde rundt, at det ganske enkelt ikke kunne lade sig gøre. Det var et must for mig at finde en cykel, hvor dette problem ikke kunne opstå. Derfor:

Cyklen skal kunne bruges selv uden strøm

Her er der kun en ting at gøre; ud og prøv en elcykel, slå strømmen fra, og prøv så at træde. På en god cykel vil motoren ikke forstyrre trådet. Udover ovenstående, så er her et par andre ting der også er gode at overveje:

  • Affjedring. Skal du kører lidt offroad engang imellem, så få gerne en elcykel men justerbar affjedring foran, selv på landevej kan det give en langt bedre oplevelse.
  • Punkterfri dæk. En del af de nye elcykler fås med dæk der kan holde til langt mere end standard dæk. Dette giver super god mening, da vægten på en elcykel er op mod 3 gange en normal. 

 

Mere nyt

Hold øje her på bloggen, for i næste uge vil jeg fortælle omkring mine første oplevelser med en elcykel i en travl hverdag. Jeg vil særligt fortælle om, hvordan man med små fif kan forøge rækkevidden på batteriet betydeligt :)

Forrige 1 ... 3 4 5 6 7