Cykellygter - Vælg den rigtige lygte I Guide

Det kan være svært at vælge den rigtige cykellygte. med det rigtige sæt cykellygter kan du forlænge sæsonen samt du vil være meget mere synlig i trafikken som får dig til at føle dig mere tryg når du færdes ude i trafikken.

Der findes en hel masse forskellige lygter til forskellige formål, det er derfor vigtigt du spørger dig selv om hvad dit behov er hog hvad lygten skal bruges til. Skal den bruges til bare at blive set hvis du allerede cykler hvor der er gadebelysning, kan du få nogle billige cykellygter til dette, eller skal du have en kragtig cykellygte hvis du skal cykle ude på en landevej uden gadebelysning, skal den være fastmonteret eller en du kan tage med dig.

Vi har her samlet et overblik over de ting du skal være opmærksom på når du skal vælge cykellygter, samt hvad reglerne er for brug af cykellygter og hvornår man skal bruge dem, læs med under:

 

Vi har listet de ting her som vi synes du skal være opmærksom på ved valg af cykellygter

  • Funktionelt - Skal lygten være fastmonteret, kunne tænke af sig selv eller en kraftig cykellygte som skal kunne lyse det hele op eller bare en lille til bykørsel.
  • Lysstyrke - Lumen og Lux er noget der bruges til at fortælle hvor kraftig en lygte er, jo højere lumen/Lux jo kraftigere er lygten.
  • Pris - Pris og kavlitet følger ofte sammen, og jo kraftigere din lygte skal være jo mere koster den typisk også, så det kan være svært at sige hvor meget man vil bruge da det afhænger af ens behov.
     

 

Vælg den rigtige Lumen/Lux - den rigtige lysstyrke
Mange bruger det begreb der hedder Lumen eller Lux, som står for hvor meget en cykellygter lyser, hvor kraftig lygten er. Jo højere lumen/lux jo kraftigere er cykellygten også. lysstyrken er har en betydning for hvor meget en lygte koster. Vi har herunder samlet et overblik over hvilken Lumen/Lux du skal vælge til dit behov, og hvor meget det lyser op.

 

Bykørsel og de beboede områder med gadebelysning:

Her behøver du ikke have en lygte som har særlig mange lumen eller lux, da du ikke har brug for en lygte som lyser ret meget op, det er ofte bare til at kunne blive ses, her skal du bare sørger for at lygten lever op til lovkravene for cykellygter. Men en god ting er at gå efter cykellygter med følgende: 10-100 lumen eller 10-15 lux er et godt pejlemærke til hvad du kan gå efter.

 

Kørsel på landevejen / Landområder:

Hvis du cykler i områder udenfor gadebelysning, skal man kigge lidt mere efter hvor meget en lygte lyser da det godt kan være en fordel her med en lygte som lyser en del mere op, og man har ofte brug for en lygte som kan lyse vejen op. Her skal man nok sigte efter lygter med 400+ lumen / 20-40 Lux.

 

Kørsel i skoven / MTB på sporet:

Med kørsel inde i skoven kræver det en del mere lys, da man skal kunne se alle forhindringer som gør det meget nemmere med meget kraftige cykellygter, du kan med fordel både have lygter på styret samt på hjelmen som mange bruger når de kører mountainbike inde i skoven som giver mere præcis lys den vej som du kigger. Her vil vi anbefale at gå efter cykellygter med 1000+ lumen her kan du ikke få nogen lygte som er for kraftig.

 

Hvad er lovkravene for cykellygter og hvornår skal man bruge dem:

 

Når der er tændingstid er det lovpligtigt med cykellygter og tæningstiden er fra solnedgang til solopgang igen, derudover hvis sigtbarheden er dårlig i fx tåge og tæt snevejr. Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand, og så skal de kunne ses fra siden.

På 3-hjulet cykler skal der være mindst 1 forlygte som skal sidde 50cm fra venstre kant. Hvis cyklen er over 1 meter bred skal der være mindst 2 baglygter.

Det er desuden et krav at cykellygten monteres på selve cyklen og ikke cyklisten selv, de lygter man har i bukselommen eller omkring benet må kun være et supplement til de lygter som allerede sidder på cyklen, men tæller ikke alene.

Har du meget kraftige cykellygter skal de lyse skrådt ned så de ikke blinder modkørende trafik.

Både for- og baglygten skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme.

 

Mindst risikoen for trafikulykker.

 

Ifølge en trafikforsker ved Aalborg universitet med over 4.000 deltagende cyklister har man undersøgt sammenhængen mellem synlighed og trafikulykker.

Det viser sig at:

  • Konstant blinkende cykellygter, også om dagen, er involveret i 33% færre ulykker - Se vores cykellygter her
  • Personer iført panggul cykeljakke, er involveret i 47% færre cykellykker end cykelister uden panggul cykeljakke - Se vores cykeljakker her

 

Færre ulykker med lys på cyklen døgnet rundt.


En undersøgelse bag civilingeniør Troels Andersen og trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg universitet, viser at hvis du kører med cykellygter døgnet rundt er du i 32% færre ulykker end dem som kun bruger lygter i de mørke timer. Undersøgelsen er baseret på over 4.000 cykelister, se undersøgelsen her: