Når du skal have ny cykel er bremsetypen en vigtig del af cyklen. Bremsetypen du vælger afgør mængden af vedligeholdelse, rengøring, udskiftning af bremsedele samt vægt og bremseevne. Der er forskellige bremsetyper alt efter hvilke behov du har. Alt sammen vigtige faktorer når du vælger ny cykel. På nyere top cykler i klasserne racercykler, mountainbike, hybridcykler, sportscykler / sports citybike og gravelcykler er skivebremser standard. Hverdags cykler er ofte med tromlebremse også kaldet rullebremser, hvor fælgbremsen ofte bruges på billige cykelmodeller. Kan man skifte bremsetype på sin cykel ? Oftes er det ikke en mulighed, men her bliver du klogere på hvad du skal kigge efter i en ny cykel. Hvilke bremsetyper matcher hvilke behov? Det får du svaret på i denne guide om bremsetyper.
Cykler med skivebremser
Cykler med rullebremser
Cykler med fælgbremser
Cykler med fodbremse
Hvilke cykelbremser skal jeg vælge ?
Det kan være forvirrende med alle de forskellige bremser, og hvad egentlig er bedst ?
Den klassiske fælgbremse er nok den mest kendte bremsetype. Fælgbremsen er en bremsekaliber monteret over bag- og forhjul, den bremser ved at klemme 2 bremseklodser ind på fælgen af hjulet, herved bremses farten ned. Systemet er funktionsdygtigt, simpelt og nemt at reparere. Diverse bremsedele er billige at udskifte.
Den lave vagt på fælgbremsen gør den velegnet til racercykler, men ses også på billigere citybikes, samt ved forhjulet på klassiske cykler udstyret med fodbremse / pedalbremse som hovedbremsen.
Fælgbremser også kaldet V-bremser har sine ulemper. Bremseklodserne kan hurtigt blive slidt, især i dårligt vejr. Det er forholdsvis bløde bremseklodser og de sidder sårbart placeret. Bremseeffekten mindskes i dårligt vejr, hvor især, støv, sand og salt tiltrækkes i våde forhold.
Fordele:
- Billige bremseklodser
- Lette selv at justere og reparere
- Simpel kabelwire
- God bremseevne i tørvejr
Ulemper:
- Nedsat bremseevne i regnvejr
- Bløde bremseklodser der hurtig bliver slidt op
- Kræver finjustering ved slid / slidt kabelwire.
Cykler med rullebremser / tromlebremser
Rullebremsen også kaldet tromlebremse er en pålidelig bremsetype der kræver et minimum af vedligeholdelse og ses i dag ofte på citybikes. Hos jensen cykler bruger vi rullebremsen på vores bedst kendte citybikes, i kategorien hårdføre hverdagscykler; JENSEN C8 og JENSEN C10.
Bremse systemet er ikke specielt let og bremseeffekten henvender sig ikke til sports eller konkurrence. Rullebremser er hårdføre og ses ofte på cykler der er monteret med ” punkteringsfrie ” dæk, altså cykler der fokusere på at være så vedligeholdes frie som muligt.
Rullebremsen / Tromlebremsen er et lukket bremsesystem der ikke påvirkes af vind og vejr på samme måde som fælgbremser og skivebremser gør det. Du får samme bremseevne om det er tør- eller regnvejr.
Rullebremser er metalruller der bremser ind mod en tromle. Bremsetromlen kan let blive varm og nedkøles af vindkanaler der leder kold luft til bremsen.
Rullebremser er det tætteste du kommer på vedligeholdsfri bremsesystem. Tromlebremserne smøres med bremsefedt, gerne hvert halve til hele år, men der er altså ingen bremseklodser der skal udskiftes.
Fordele
- Minimum af vedligeholdelse / ingen sliddele
- Stabil bremseevne om det vådt eller tørt
Ulemper
- Egnes kun til citybikes og hverdagscykler
- Er en lidt tung bremse
Cykler med skivebremser
Skivebremser er ofte brugt på cykler og de kendes for deres gode bremsekraft i alt slags vejr. Der laves en billig skivebremse, den kabeltrukket og så laves der hydrauliske skivebremser i mange forskellige kvaliteter. Hydrauliske skivebremser er i dag det mest udbredte på mountainbikes, gravelcykler og racercykler. Hydraulikken giver mindre vedligeholdelse, større bremsekraft og en mere sikker nedbremsning, altså øget kontrol over cyklen.
Skivebremser kendes også fra motorcykler, en kaliber med monteret bremseklodser bremser ind på selve bremseskiven, der er monteret på hjulet. Du slipper for at bremse på fælgen og der sliddes altså ikke på selve hjulet. Du får også et let set-up og selvfølgelig den høje effekt. Mekaniske skivebremser kendes ved at være kabeltrukken, hvor de hydrauliske skivebremser fungere via hydraulisk olie. Det mekaniske skivebremse set-up har stor effekt men rytteren har ikke samme kontrol ved nedbremsning. Der skal bruges større fingerkraft hvor man med hydrauliske skivebremser faktisk kan bremse cyklen hårdt ned med kun en enkelt finder.
Der er ikke specielt meget vedligeholdelse på hydrauliske skivebremser. Bremseklodserne kan holde til mange kilometer i alt slagt vejr. Det er vigtigt at man holder bremseskiverne fri for snavs, men disse er lette at rengøre.
Det forventes at der kun går få år før alle gravel- og racercykler laves med skivebremser. Det er klart denne vej som udviklingen går. I dag er det standard bremsesystem på alle gravel og MTB cykler.
Fordele
- Den bedste bremsekraft
- Den største kontrol over nedbremsning
- Let at skifte klodser
- Samme gode effekt i alt slags vejr
Ulemper
- Larm / hylelyde ved snavs på bremseskiven
- Hydrauliske reparationer er en smule mere omfattende en de andre systemer
Vælg de rigtige cykelbremser
Det rigtige valg af cykelbremser afhænger helt af hvad cyklen skal bruges til og din kørsel. Cyklen skal være lavet til bremsesystemet herfor ombygger man ikke cykler fra et bremsesystem til at andet. På hverdags cyklen kan man få alle 3 bremsetyper. Fælgbremsen og rullebremsen ses ofte på modeller med fodbremse eller på cykelmodeller med lav vedligeholdelse. Skivebremsen ses ofte på sports citybikes. I vores JENSEN line-up af cykler finder du rullebremse på JENSEN C8 og JENSEN C10, JENSEN T8 og JENSEN TOKYO modellerne. Fælgbremsen ses på de klassiske NORDEN retro cykler, den her kombineret med en pedalbremse. Skivebremsen ses på vores JENSEN AVANT og JENSEN SixtySix. JENSEN gravel GRX, Carbon GRAVEL SL samt racercyklerne Supreme SR og JENSEN CC6 full carbon. Fælgbremsen sidder på Specialized Allez begynder racercykler og JENSEN alu road og carbon RC1 racercyklerne.