Vælg den rigtige elcykel første gang!

Jeg ved ovenstående lyder simpelt, men med 3 elcykler bagved mig og det faktum, at jeg har været ude at prøve i omegnen af 20 elcykler, så kommer her mine tanker når du skal købe elcykel for første gang.

Når jeg kommer med mine anbefalinger herunder, så er det ud fra mit behov, og mine dagligdag, hvor jeg kører ca. 20km til og fra job, lidt indkøb og en gang imellem lidt længere ture. Der er vigtigt at forstå, at har du et mindre behov, så kan du også ”nøjes” med en mindre løsning, men jeg har som sagt været igennem mange løsninger, og med min Specialized oplever jeg ganske enkelt en større driftssikkerhed, for mig betyder det en del, ikke at skulle på værksted ofte, som jeg har oplevet på mine tidligere elcykler.

Prøv cyklen – grundigt

Som altid, når du køber cykel, bør du tage en god, lang prøvetur først. Prøv forskellige modeller med forskellige motor- og batteriplaceringer, få gerne hjælp af personalet, som har den viden der skal til for, at guide dig i den rigtige retning.

Papir er taknemmeligt, så du skal udfordre cyklens lovede egenskaber lidt: Kom op max-hastigheden, hvor motoren slår fra – hvis cyklen nu føles alt for tung at træde, skal du vælge en anden.

Vær også sikker på, at cyklen er til at køre på, når batteriet løber tør for strøm, eller når du slukker for elektronikken.

Motor:

  • Forhjulsmotor: Den mest almindelige placering på almindelige el-cykler. Denne løsning er oftest den billigste, det hænger sammen med produktionsomkostningerne, Denne type motor forbindes oftest med indvendige gear. Anbefales til korte ture.  
  • Centermotor: Placeret i kranken og er dermed med til at give en god balance og vægtfordeling. Denne model anses af de fleste test for at være bedst, den giver en super vægtfordeling og motoren er ofte bedre beskyttet. Den bedste løsning til mellemlange og lange ture.
  • Baghjulsmotor: Har oftest udvendige gear og er velegnet til mellemlange ture.

Batteri:

  • Nu større nu bedre, der er degradering på et batteri præcis som til biler, Derfor vælg som min et 11 AH batteri(396 watt ved 36V), det giver i grove træk mellem 50-130km rækkevidde, alt efter rytterens og cyklens vægt, vindforhold og selvfølgelig temperatur forhold.  
  • Mange cykler i dag leveres også med 14 Ah batteri (504Watt ved 36V) og det kan jeg klart anbefale hvis du kører længere ture jævnligt. Det er også vigtigt at notere sig, at hvis man kører når det er koldt, så er batteriet helt op til 30% dårligere end ved 20 grader. Dette afhænger selvfølgelig igen af kvaliteten af batteriet. Min egen erfaring her er, at når jeg kører 40km frem og tilbage på job, så har jeg mistet ca. 10% mere strøm end jeg gjorde i efteråret med ca. 15-20 grader. 

Bremser:

  • Det er egentligt ret simpelt, men alligevel ser jeg her store forskelle. Cyklens vægt er ofte oppe og runde 20kg ja nogen endda mere, og derfor er bremserne altså super vigtige. Jeg har prøvet med forskellige systemer, men anbefaler klart, at du får en cykel med skivebremser både foran og bag. Det giver den bedste modulation, eller sagt på en anden måde, du kan bedre håndtere bremsekraften.