Værd at vide om Elcykler

Hvilken elcykel skal man vælge? udvalget ef elcykler bliver større og større med god grund, elcyklen er blevet populær som aldrig før. Det store udvalg gør det også svære at finde ud af vilken model man skal vælge.

De to væsentligste ting hvor en elcykel adskiller sig fra en almindelig cykel er motor og batteri, både motor og batteri til elcykler findes og mange forskellige udgaver, vi vil her give en kort intoduktion til de forskellige udgaver der findes, sådan du kan få et bedre overblik over hvilke muligheder der findes når du skal vælge en elcykel.

ShopHer

MOTOR TIL ELCYKEL

Elcyklens motoreffekt måles i watt, i danmark siger loven at effekten ikke må overstige 250 watt, de cykler der findes med større watt effekt må ikke benyttes på offentlige veje i danmark med mindre cyklen bliver indregistreret med nummerplade, i flere europæiske lande er det tilladt med større motor effekt end i danmark derfor findes dissse cykler.

Motoren på elcykler kan placeres 3 forskellige steder, i forhjulet, i kranken eller i baghjulet. Forhjulsmotoren er den billigste model og findes typisk på cykler med indvendigt gear, hvor baghjuls motoren benyttes på cykler med udvendigt gear bl.a. af BH som har nogle meget kraftfulde motorer, hvor du får en behagelig fornemmelse af at der er en der kommer og skubber cyklen afsted, hvorimod forhjulsmotoren opleves som om man bliver trukket afsted.

Centermotoren eller krankmotoren som den også kaldes bliver efterhånden mere og mere populær, med centermotoren får du en meget naturlig oplevelse af hjælpen fra motoren, mange af de største elcykel producenter benytter sig af denne type, de mest kendte og bedste kvaliteter kommer fra Shimano, Bosch, Brose, Yamaha.

Brose, er den mest støjsvage motor på markedet og samtidig det største moment på ikke mindre end 90Nm. Bruges på alle Specialized elcykler.

Bosch Performance Line, centermotor med 60Nm.

Bosch Active Line, center motor med moment 48Nm.

Shimano E-Step E6000, centermotor med 50Nm

BATTERI TIL ELCYKEL

Alle de elcykler vi forhandler hos Jensen Cykler benytter sig af litium ion batteri typen, som går under forkortelsen Li-ion, denne batteri types fordele er at batteriet kan sjatlades samt det oplades hurtigere og det fylder mindre. Alle batterier bliver slidt, det kender de fleste fra mobiltelefoner og bærbar computere, derfor anbefales det at købe et større batteri og dermed længere rækkevidde end man har brug for

En tommelfinger regel for Li-ion batterier er at de har ca. 80% kapacitet tilbage efter 500 cykluser, hvilket betyder 500 fuld opladninger, altså småladninger tæller måske kun for 1/3 del cyklus. Dog skiller Shimano sig ud her ved at deres batterier har 1000 cykluser levetid. Lave temperature er også noget der påvirker et batteri, så har du mulighed for at opbevare batteriet indendøre i vinterhalvåret er det en stor fordel, ikke at forstå at elcyklen ikke må bruges om vinteren for det må den selvfølgelig, men batterits kapasitit forbedres ved stuetemperatur frem for frostvejr.

ELCYKLENS RÆKKEVIDDE.

Et de de oftes stillede spørgsmål vi får er, hvor langt kan elcyklen køre på en opladning, det er der mange forskellige faktorer der spiller ind på, det der har den største betydning for rækkevidden er kapasiteten på batteriet, som angives i watt timer forkortet Wh. Jo større Wh tal er jo bedre og dermed længere rækkevidde, men batteriet gør det ikke alene, der er mange andre ting der har betydning for hvor langt du kan køre, det kan sammenlignes med hvor langt en bil kan køre på literen. Noget der kan forøge rækkevidden på elcyklen er hvor meget motorhjælp man benytter ved opstart fra f.eks. lyskryds, har du motor hjælpen indstillet på fuld styrke, bruger den rigtig meget energi på at starte op, det kan sammenlignes med at trykker speederen i bund i bilen ved hvert lyskryds, her bruger bilen også rigtig meget brændstof, det samme gør elcyklen, så du kan med stor fordel indstille motoren på 'Eco mode' samt skifte til cyklens 1. gear ved opstart i lyskryds og når du så har fået cyklen lidt op i fart skifter du gear og kan du skrue op for motorhjælpen hvis du ønsker mere hjælp, dette sænker cyklens energiforbrug og slid.

Ting der har betydning for rækkevidden:
  Vejret Medvind/modvind
  Terræn Op eller ned ad bakke
  Vind Siddeposition på cyklen
  vægt Antal kilo på cyklen
  dæktryk For lidt giver rullemodstand
  vejen Glat asfalt eller grusveje

Prøvetur

Køb af en elcykel er en stor investering, og vi anbefaler at du kommer ud og prøve nogle elcykler med forskellige motor typer så du kan mærke forskellen. Hos Jensen Cykler i Aarhus har vi altid et bredt udvalg med forskellige motortyper som du kan få en prøvetur på.

Jensen Cykler er ét ud af kun 4 Specialized testcenter i Danmark, det betyrder vi har det største udvalg af Specialized elcykler om vi har altid forskellige modeller i udstillingen du kan få en gratis prøvetur på.

se vores store udvalg her
Der er ingen produkter, der matcher dit valg.